Commune de Daverdisse

Grand Place 1
6929 HAUT-FAYS

Tél : 061 58 81 95
Fax : 061 58 71 37

Ouverture des bureaux :
(Jours ouvrables)
9h à 12h et de 13h à 16h

 

Inloggen


Wachtwoord vergeten?
 

Toeristische sites

Fleuron de la Haute-Lesse, bestaat uit de vier dorpen: Haut-Fays, Gembes, Porcheresse en Daverdisse. De gemeente is omringd door bossen, weiden, bekoorlijke rivieren en beken.

Enkele toeristische sites in onze dorpen.

Daverdisse

 • Eglise - Kerk Saint-Pierre: neoklassieke stijl (1847). Het onlangs renoveerde retabel van het Lijden komt uit de oude kapel van het kasteel, nadat het in 1831 verkocht werd.
 • Het retabel van het Lijden: het staat op het koor van de kerk van Saint-Pierre in Daverdisse. Het stamt uit de tweede helft van de 16e eeuw. Door zijn stijl behoort tot de laatste productie van Antwerpse gebeeldhouwde en polychrome retabels die omstreeks 1570 ophield.
 • La ferme - de hoeve - van Mohimont: privé-eigendom. Ze dateert uit de 18e eeuw. Verblijf van de neef van Napoleon I, Pierre Bonaparte, die er tussen 1834 en 1848 in ballingschap was. Ze bezit een ijskelder, een ondergronds bouwwerk waarin in de winter sneeuw werd opgestapeld om voedingsmiddelen het hele jaar te kunnen bewaren.
 • Waterwegen en fonteinen

Gembes

 • Eglise - Kerk van Notre-Dame: neoklassieke stijl (1877)
 • Dorpsschool: neoklassieke stijl, gerestaureerd in 1988.
 • De brug van de Gades: voor de 19e eeuw. Ze heeft drie bogen, onder een van de kleinere stroomt een waterloop naar de molen van Gembes. De borstwering bestaat uit schiefertegels die op de ondergrond rusten.
 • Vallei van de Almache: zeer mooie beboste vallei met legendarische plekjes.
 • 'Le Trou de l'Ermite' en niet ver daar vandaan, de 'Pont de l'Ermite -de brug van de kluizenaar': deze eenzame heilige zou enkele dorpelingen van de pest gered hebben.
 • "La Roche du Curé": schuilplaats van een priester tijdens de Franse Revolutie.

Haut-Fays

 • Eglise - Kerk van Saint-Remacle: neogotische stijl (1855).
 • Kerkhof: Kapel met de resten van zeven leden van de familie de Villers-Masbourg, de vroegere heren van Sclassin die er in 1855 naartoe zijn gebracht.
 • Beeld van Sint-Agatha: in 1957 uit de kapel in de bossen van Gerhenne naar het gemeenteplein van Haut-Fays overgebracht. Het beeld van de heilige Agathe, een christelijke maagd die in 251 doodgefolterd werd, draagt naar Spaans gebruik in de zomer een wit, en in de winter een donkerblauw kleed. De stijl van het beeld doet denken aan die van de Luikse beeldhouwer Jean Del Cour die in 1707 stierf.
 • Hêtre Napoléon - de beuk van Napoleon: in het bos van Gerhenne. Op 24 april 1810 werden er twee boompjes geplant om het huwelijk van Napoleon I met Marie-Louise van Oostenrijk te gedenken. De beuk die er nu nog staat, heeft een omtrek van meer dan 360 cm en domineert alle bossen in de omgeving.
 • Monument du Maquis - Het monument van het verzet: de vallei van de Rancenne. Een gedenksteen van de moord op veertien verzetsleden uit Graide en Haut-Fays die op 1 september 1944, enkele dagen voor de bevrijding, door de Duitsers gedood werden.

Porcheresse

 • Musée du Sabot - Klompenmuseum: het derde belangrijkste dorp wat betreft de klompenmakerij in de provincie Luxemburg. Het museum werd in 1982 in Porcheresse opgericht als eerbetoon aan de klompenmakers. Een video vertelt over het werk van de klompenmakers en de oorsprong en evolutie van de klompenmakerij. Men vindt er een collectie werktuigen en klompen in alle mogelijke vormen die afkomstig zijn van klompenmakers uit Porcheresse maar eveneens van andere klompenmakerijen in de provincie. www.museedusabot.jimdo.com
 • Maisons du comité - Huizen van het comité: ze werden in 1915 gebouwd nadat de Duitsers (op 22/08/14) het dorp in brand hadden gestoken, en dienden als tijdelijk onderdak voor de getroffen inwoners. Een twintigtal van die huizen staan er nog steeds; ze zijn herkenbaar aan een gegraveerde steen C.S.A.L 1915 (Comité de Secours et d'Alimentation du Luxembourg - Hulp- en voedingscomité van Luxemburg). De huisjes doorlopen momenteel een klasseringsprocedure.
 • De waterpomp: machine om water op te pompen (19e eeuw), gerenoveerd met hulp van het gemeentebestuur, de Koning Boudewijnstichting en Qualité Village Wallonie. Dit overblijfsel van de industriële archeologie kan met een gids bezocht worden (op afspraak via 061/51.12.42).

 

Document acties
Météo

« Janvier 2020 »
Janvier
LuMaMeJeVeSaDi
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ce site est optimisé pour le navigateur Firefox.

Sécurisé, fiable et rapide, Firefox est gratuit et simple à installer.